Flör Kaurakatu avoinna tänään 10-19 Soita 044 767 0922

Flör Skanssi avoinna tänään 10-20 Soita 044 767 0918

Flör Portti avoinna tänään 10-20 Soita 044 767 0919

Ajankohtaista

Helppoa mullatonta kasvatusta

28.11.2023 - 11:30

Viherkasvien mullaton kasvatus onnistuu helposti

Kasvien mullaton kasvatus on kestävää, ympäristöystävällistä ja tehokasta, ja se sopii myös allergikoille.

Moni etenkin tasaisesta kosteudesta pitävä kasvi hyötyy vettä varastoivista kasvualustoista – etenkin jos kastelija on hajamielisempää sorttia. Vaihtoehtoisissa, vettä pidättävissä kasvualustoissa voidaan kasvattaa sekä viherkasveja että hyötykasveja tai kesäkukkia. Mullaton kasvatus tarjoaa kestävän, ympäristöystävällisen ja tehokkaan tavan edistää kasvien kasvua. Kerromme muutaman vinkin, jotka auttavat aloittelevia ja kokeneempiakin viherpeukaloita hyödyntämään vaihtoehtoisen kasvualustan potentiaalia kasvien kasvattamisessa. Kokeile rohkeasti ja nauti terveistä ja kukoistavista kasveista!

Yksi helpoimmista tavoista aloittaa mullaton kasvatus, on valita mullan sijaan kasvualustaksi esimerkiksi Seramis savirouhe tai Kekkilän Viherkasvisora. Ne ovat luonnonmukaisia kasvualustoja, jotka varastoivat vettä ja luovuttavat sitä kasvin käyttöön aina tarpeen mukaan. Tämän ansiosta kasvien kasteluväliä voi harventaa jopa kolmanneksella. Kasvualusta on kevyttä ja ilmavaa, mikä luo kasville optimaaliset kasvuolosuhteet, eikä se tiivisty, kuten multa. Näillä alustoilla kasvattaminen voi sopia myös niille, jotka saavat mullasta allergiaoireita. Savirouheet ja viherkasvisorat ovat käytännössä ikuisia kasvualustoja eikä niitä tarvitse vaihtaa mullan tavoin. Ne sopivat kasvien kasvatukseen sekä sellaisenaan että erilaisiin kasvualustoihin sekoitettuna. Erityisesti herkkäjuuriset kasvit sekä ilmavassa, hiekkapitoisessa kasvualustassa viihtyvät kasvit viihtyvät näissä kasvualustoissa. Kokeile soraa tai Seramista esimerkiksi herkkäjuurisille vehkakasveille tai ilmavasta ja hiekkapitoisesta kasvualustasta pitäville kaktuksille ja mehikasveille.

Flörin verkkokaupasta nyt Kekkilä Viherkasvisora sekä Seramis-tuotteet.

 

Seramis savirouhe mullattomaan kasvatukseen
Kuva: Esbau

 

Kuinka käyttää Kekkilä Viherkasvisoraa tai Seramis savirouhetta

  1. Valmistelu: Huuhtele sorasta tai savirouheesta pölyt ja hienoaines pois ennen istutusta. Valmiista ruukkukasvista poistetaan multa mahdollisimman huolellisesti esimerkiksi vedessä huljuttelemalla, jonka jälkeen se laitetaan vesiastiaan juomaan muutamaksi tunniksi.
  2. Ruukku: Astiaksi sopii umpiruukut sekä reiälliset ruukut. Moni suosii reiällisiä, muovisia istutusruukkuja, jotka laitetaan umpinaisen suojaruukun sisään. Seramis on hyvin pienijakoista rouhetta, joten reiät eivät saa olla niin isoja, että Seramis valuu ruukusta läpi. Myös vesisäiliölliset ja vesiviljelyyn tarkoitetut ruukut ovat sopivia. Keraamisia ruukkuja valitessa janoiselle kasville kannattaa valita lasitettu ruukku, ja kuivemmissa olosuhteissa viihtyvälle lasittamaton, joka haihduttaa kosteutta nopeammin.
  3. Kasvien istuttaminen: Jos istutat pistokkaita, voit juurruttaa ne vaikkapa suoraan Seramiksessa tai Viherkasvirouheessa. Tällöin kasvualusta pidetään kosteana. Laita ruukun pohjalle Viherkasvisoraa tai Seramista, istuta mullaton kasvi paikoilleen ja täytä ruukku kasvualustalla. Istutuksen jälkeen anna kasvin totutella uuteen kasvialustaansa ja pidä se muutaman viikon ajan suojassa suoralta auringonvalolta. Isot kasvit tulee tukea, kunnes juuristo kasvaa tarpeeksi pysyäkseen tukevasti pystyssä omin avuin.
  4. Kastelu: Seramis ja Viherkasvisora varastoivat vettä, joten kasvualustaa ei tarvitse kastella yhtä usein kuin multaa. Kasvin vedentarpeen huomaa esimerkiksi sormella syvemmältä kokeilemalla tai ruukun keveydestä. Voit käyttää myös Seramis kastelumittaria tai vesitasomittaria. Kasvin voi kastella joko suoraan ruukkuun tai viemällä kasvin suihkuun ja suihkuttelemalla kasvualusta märäksi. Huolehdithan tällöin, että ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois ruukun rei’istä. Kostea sora on tummaa ja vaalenee kuivuessaan. Soran on hyvä antaa hieman kuivahtaa kastelujen välissä.
  5. Lannoitus: Lannoitukseen sopii kasteluveteen lisättävät kasviravinteet sekä lepokaudella merileväuute. Lannoitus on tärkeää, sillä Seramiksessa tai Viherkasvisorassa ei itsessään ole ravinteita.

 

Kekkilä Viherkasvisora
Kuva + pääkuva: Kekkilä

 

Itse sekoitettu kasvualusta on räätälöity tietynlaisille kasveille ihanteelliseksi

Kasvualustoja voi sekoitella myös itse, joskin sekoittelussa on tärkeää tietää muutama perusperiaate raaka-aineista. Kasvualustan raaka-aineet ovat joko vettä pidättäviä eli varastoivia tai vettä läpäiseviä, ja niitä sekoitellaan sopivassa suhteessa riippuen kasvilajista ja sen kasvualustavaatimuksista.

Kosteutta pidättäviä kasvualustoja ovat Seramiksen ja Viherkasvisoran lisäksi muun muassa vermikuliitti, biohiili ja kookoskuitu. Myös tavallinen viherkasvimulta on kosteutta pidättävää, joten jos kasvualustassa on sekä multaa että Seramista/Viherkasvirouhetta, on kasvualustan liika märkyys todennäköistä.
Kosteutta läpäiseviä ja ilmavuutta tuovia kasvualustoja taas ovat esimerkiksi tavallinen kevytsora eli lecasora, männynkaarna sekä perliitti.

Flörin verkkokaupan valikoimista löydät kasvualustan sekoittamiseen myös vermikuliittia, biohiiltä ja perliittiä.

Muistathan myös verkkokaupasta saatavat kasvivalot ja led-valolistat.

Lue seuraavaksi nämä

Flör Facebookissa

Flör Instagramissa

Seuraa: @florkukkajapuutarha

Sivukartta