Flör Kaurakatu avoinna tänään 10-19 Soita 02 276 1500

Flör Skanssi avoinna tänään 10-20 Soita 02 276 1520

Flör Mylly avoinna tänään 10-20 Soita 044 767 0945

Ajankohtaista

CHILIPAPRIKOIDEN -KASVATUS

01.04.2021 - 16:00

Chilipaprikat – tulisuutta ruoanlaittoon

Chilejä on kasvatettu jo yli 8 000 vuotta ja niiden kasvatus nykypäivänäkin on polttavan trendikästä. Lajikkeita löytyy useita, miedon tulisista aina äärimmäisenkin tulisiakin makuja haluaville.

Chilipaprikat tarvitsevat valoa ja lämpöä, jotta kukkia muodostuisi runsaasti ja sato ehtisi myös kypsyä. Sopiva kasvupaikka on aurinkoisella ikkunalaudalla, kasvihuoneessa tai lasitetulla parvekkeella.

Kasvualustaksi sopii ravinteikas ja ilmava multa esim. hiekkapitoinen kukkamulta.

Kastele taimia säännöllisesti ja muista myös lannoitus esim. tomaatti/paprikalannoiteella tai Chiliravinteella, jotta kasvu säilyisi elinvoimaisena. Tarkkaile kasvejasi säännöllisesti myös tuholaisten varalta, ne pesiytyvät helposti lehtien alapinnoille. Chilipaprikat ovat itsepölyttäviä, mutta pölytyksen avittaminen esim. siveltimellä on eduksi sadontuotannolle (ainakin jos pölyttäviä hyönteisiä ei lähettyvillä ole).

Tulisuuden aiheuttavat kapsaisiineiksi kutsutut aineet. Ne sijaitsevat pääosin siemenissä ja niiden kasvualueella. Halutessa ne poistamalla maku miedontuu. Hedelmien tulisuuteen vaikuttaa myös kypsyysaste. Vihreänä chilit ovat miedoimmillaan, kypsänä tulisimmillaan. Hedelmiä voi käyttää tuoreena, ne sopivat erinomaisesti myös kuivattaviksi sekä marinoitaviksi.

Hedelmien käsittelyä paljain sormin kannattaa välttää, ne voivat aiheuttaa herkkäihoisille punoitusta tai poltetta iholla. Varo myös, ettet hedelmien käsittelyn jälkeen hieraise silmiäsi. Kapsaisiini on öljyliukoista eli se ei lähde iholta vedellä eikä saippualla. Jos maku suussa tuntuu liian polttavalta, niin maitotuotteet sekä leipä neutraloivat tunnetta

Meiltä löydät kotimaiset tanakat ja isot kotimaiset Poppamiehen chilintaimet - Nähdään FLÖR Peltolassa.

Ensimmäisessä erässämme (1.4.2021) saapui mm. nämä lajikkeet:

”Aji Noterno”,

”Lemon drop”,

”Aji cristal”,

”Aji fantasy”,

”Rocoto rio huallaga”, 

”Turbo Pube”,

”Orange giant”,

”Montufar”,

”Jalopeno Dieghito”,

”Jalopeno Angriset”,

”Chichimega”,

”Mucho Nacho”,

”Carolina reaper”,

”Infinity”,

”Moruga Yellow”,

”Red Savina”

Tule pian hakemaan omasi!

Flör Facebookissa

Flör Instagramissa

Seuraa: @florkukkajapuutarha

Sivukartta