Flör Kaurakatu avoinna tänään 10-19
Soita 02 276 1500

Flör Skanssi avoinna tänään 10-20
Soita 02 276 1520

in english    

på svenska

Ajankohtaista

Chilipaprikoiden kasvatus

14.04.2017 - 16:00

Chilipaprikat – tulisuutta ruoanlaittoon

Chilejä on kasvatettu jo yli 8 000 vuotta ja niiden kasvatus nykypäivänäkin on polttavan trendikästä. Lajikkeita löytyy useita, miedon tulisista aina äärimmäisenkin tulisiakin makuja haluaville.

Chilipaprikat tarvitsevat valoa ja lämpöä, jotta kukkia muodostuisi runsaasti ja sato ehtisi myös kypsyä. Sopiva kasvupaikka on aurinkoisella ikkunalaudalla, kasvihuoneessa tai lasitetulla parvekkeella.

Kasvualustaksi sopii ravinteikas ja ilmava multa esim. hiekkapitoinen kukkamulta. Kastele taimia säännöllisesti ja muista myös lannoitus esim. tomaatti/paprikalannoiteella, jotta kasvu säilyisi elinvoimaisena. Tarkkaile kasvejasi säännöllisesti myös tuholaisten varalta, ne pesiytyvät helposti lehtien alapinnoille. Chilipaprikat ovat itsepölyttäviä, mutta pölytyksen avittaminen esim. siveltimellä on eduksi sadontuotannolle (ainakin jos pölyttäviä hyönteisiä ei lähettyvillä ole).

Tulisuuden aiheuttavat kapsaisiineiksi kutsutut aineet. Ne sijaitsevat pääosin siemenissä ja niiden kasvualueella. Halutessa ne poistamalla maku miedontuu. Hedelmien tulisuuteen vaikuttaa myös kypsyysaste. Vihreänä chilit ovat miedoimmillaan, kypsänä tulisimmillaan. Hedelmiä voi käyttää tuoreena, ne sopivat erinomaisesti myös kuivattaviksi sekä marinoitaviksi.

Hedelmien käsittelyä paljain sormin kannattaa välttää, ne voivat aiheuttaa herkkäihoisille punoitusta tai poltetta iholla. Varo myös, ettet hedelmien käsittelyn jälkeen hieraise silmiäsi. Kapsaisiini on öljyliukoista eli se ei lähde iholta vedellä eikä saippualla. Jos maku suussa tuntuu liian polttavalta, niin maitotuotteet sekä leipä neutraloivat tunnetta

Meiltä löydät kotimaiset tanakat ja isot kotimaiset chilintaimet

Valikoimassamme nyt on:

JALAPEÑO (C. ANNUUM)

-           tulisuus voi vaihdella samassa kasvissakin miedosta keskituliseen, 4/10

-           marja suippo, punainen, paksumaltoinen, n.4-8 cm

-           hyvä tuorechili

 

THAI-CHILIT (C.ANNUUM)

-           tulisuus 4/10

-           sopii hyvin thai-ruokiin

-           kasvi pienikokoinen ja satoisa

-           marjat pienet, pitkulaiset

 

STARFISH (C. BACCATUM)

-           tulisuus 7/10

-           marja punainen litteä, tähden mallinen,

            n. 3-4 cm

-           maukas ja hyvä tuorechili

-           nopeakasvuinen, helppo ja satoisa

 

LEMON DROP (C. BACCATUM)

-           tulisuus 8/10

-           marja keltainen, pitkulainen, ohutmaltoinen, n. 4-7 cm pitkä

-           erittäin satoisa ja aikainen

-           siro kasvutapa, saattaa tarvita tukemista

 

AJI CRISTAL (C. BACCATUM)

-           tulisuus 6/10

-           hedelmäinen maku, hyvä tuoreena

-           marja kypsyy oranssin kautta punaiseksi, monien mielestä parhaimmillaan oranssin          värisenä, puikulan mallinen

 

JAMY (C. BACCATUM)

-           tulisuus 5/10

-           marja suippo, oranssi, 6-8 cm, mehukas ja raikas

-           kasvaa kookkaaksi, satoisa

 

TURBO PUBE (C. PUBESCENS)

-           tulisuus 7/10

-           marjat 6-9 cm, oranssinkeltaiset puikulan malliset

-           lehdet karvaiset ja tuoksuvat

 

MONTUFAR (C. PUBESCENS)

-           tulisuus 7/10

-           marja 5-8 cm puikula, mehukas ja rapea

-           marjat kypsyvät hitaasti

-           helppo ja nopeakasvuinen, kasvaa leveäksi

 

MANZANO ROJO (C. PUBESCENS)

-           tulisuus 8/10

-           marjat isot punaiset, tennispallon kokoiset

-           marjat kypsyvät hitaasti

-           matala ja voimakkaasti haarautuva, voi kasvattaa amppelissa

 

ORANGE HABANERO (C. CHINENCE)

-           tulisuus 10/10

-           se alkuperäinen ja monien mielestä paras Habanero

-           marja pyöreähkö, suippo, oranssi, poimuinen

-           herkullinen, hedelmäinen maku

 

TRINIDAD SCORPIO MORUGA YELLOW (C. CHINENCE)

-           tulisuus 10+++

-           marja pyöreähkö, ruttuinen, keltainen

-           erittäin tulinen, voi kuivattaa ja käyttää jauheena

-           marjoja perattaessa kannattaa käyttää          hanskoja

-           vaatii valoisan ja lämpimän kasvupaikan

 

CAROLINA REAPER (C. CHINENCE)

-           maailman tulisin chili 10++++

-           marja ruttuinen, pyöreähkö, jossa häntä

-           marjoja perattaessa kannattaa käyttää hanskoja

-           voidaan kuivatta ja käyttää jauheena

-           vaatii valoisan ja lämpimän kasvupaikan

 

Lue seuraavaksi nämä

Flör Facebookissa

Flör Instagramissa

Seuraa: @flor

    Katso lisää
    Sivukartta