Flör Kaurakatu avoinna tänään 10-19 Soita 02 276 1500

Flör Skanssi avoinna tänään 10-20 Soita 02 276 1520

Flör Mylly avoinna tänään 10-20 Soita 044 767 0945

Blogi

KOUKUTTAVAT POSLIINIKUKAT

01.08.2018 - 09:40

Koukuttavat posliinikukat

Posliinikukat eli hoyat tuntuvat tasaisen varmasti kasvattavan suosiotaan ympäri maailmaa. Instagram on pullollaan kuvia erilaisista hoya-lajikkeista ja yhä useampi kasviharrastaja hankkii ainakin muutaman eri lajikkeen. Monille posliinikukat ovat silti vielä melko tuntemattomia. Olen ollut innokas huonekasviharrastaja jo vuosia, mutta hoyat ovat minullekin vähän tuoreempi tuttavuus. Sain aluksi käsiini perinteisen isoposliinikukan (hoya carnosa), joka vielä muutama vuosikymmen sitten oli aivan tavallinen näky ikkunalaudoilla, mutta on sittemmin harvinaistunut. Kauniita carnosa-lajikkeita on useita, joskin tämä kiiltävän tummanvihreälehtinen, hopeapilkullinen kasvi on mielestäni edelleen yksi viehättävimmistä hoyista.

Kuvassa Hoya carnosa tricolor Krimson Queen

Pohdittuani syitä posliinikukkien koukuttavuudelle päädyin seuraavaan listaan:

  • Hoyat ovat sitkeitä, pitkäikäisiä ja melko helppohoitoisia kasveja, jotka palkitsevat hoitajansa näkemän vaivan.
  • Hoyilla on hyvin koristeelliset lehdet, ja ne kukkivat ihanantuoksuisin kukin.
  • Lajikevalikoimassa tulee yleensä runsaudenpula – hoyalajikkeita on sekä hidas- että nopeakasvuisia, jolloin lajikkeen voi valita omien hoitotottumuksiensa mukaan.
  • Hoyat ovat hyvin trendikkäitä ja sisustuksellisia – lajikkeesta riippuen kasvatus onnistuu niin amppelissa tai kukkatelineessä kuin säleikköön tuettunakin, tai miksei myös rennosti hyllyn päällä.
  • Hoyat eivät vaadi mullanvaihtoa joka vuosi, ja niitä on helppo lisätä pistokkaista.

Posliinikukat ovat kotoisin Aasiasta ja Australiasta. Ne kasvavat tavallisimmin epifyytteinä eli päällyskasveina, joten niillä on melko pieni juuristo. Posliinikukan saakin parhaiten kukkimaan pitämällä sitä pienessä ruukussa. Kasteluntarve riippuu paljon lajikkeesta. Harrastus kannattaa aloittaa paksulehtisistä hoyista, jotka kastellaan kerralla läpikotaisin, minkä jälkeen niiden on tärkeä antaa kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua, etenkin talvella.

Hyviä lajikkeita aloittelevalle harrastajalle ovat hoya carnosa, hoya carnosa tricolor, hoya bella ja hoya australis. Näitä on myös nykyään melko hyvin saatavilla. Carnosa-lajikkeet kasvavat nopeasti ja niistä saa vahvoja pistokkaita. Hidaskasvuisista hoyista kannattaa aluksi valita hoya kerrii tai hoya obovata. Kerrii-lajikkeen yksittäisiä, sydämenmallisia lehtiä myydään usein ystävänpäivän tienoilla, mutta yksittäinen lehti harvoin lähtee kasvamaan ilman varrenpalaa. Tarvitaan siis varrellinen kasvinalku. Ohutlehtisistä posliinikukista tavallisimpia ovat helposti kukkiva hoya multiflora ja lähes rikkaruohon innolla kasvava hoya buotii.  

Kuvassa hoya lajikkeista: australis 'lisa', kerrii  ja multiflora.

 

Oma kokemukseni posliinikukkien hoidosta on, että oikeat hoitotavat ja multaseokset löytää vain kokeilemalla rohkeasti. Lähes kaikki posliinikukat tarvitsevat paljon valoa, mutta jotkin lajikkeet kasvavat hyvin jopa pohjoisikkunalla. Vähäisessä valossa hoyat tosin harvemmin kukkivat. Posliinikukan kasvualustaksi sopii tavallinen huonekasvi- tai kestomulta, mutta sitä pitää keventää esimerkiksi perliitillä, vermikuliitilla tai vaikkapa orkideamullalla. Monet harrastajat käyttävät myös lecasoraa. Perliittiä ja vermikuliittia saa hyvin varustelluista puutarhakaupoista ja netistä.

Kuva omasta hoya hyllystäni.

 

Talvisin paksulehtisten hoyien annetaan kuivua lähes kokonaan ennen reilua kastelua; kesällä kastellaan tasaisemmin. Ohutlehtisiä pidetään tasaisen kosteina. Tasainen kosteuskin silti tarkoittaa kevyttä kuivahtamista kastelujen välillä. Hoyat kertovat välittömästi liikakastelusta kellastuttamalla lehtiään. Liian vähäinen kastelu taas johtaa ryppyisiin lehtiin ja kuivuneisiin versoihin. Paras keino kokeilla kasteluntarvetta on nostaa ruukkua: mitä kevyempi ruukku, sitä kuivempi multa. Painon arvioinnin oppii melko nopeasti. Mullan kokeilu sormella saattaa olla hankalaa, sillä hoyan kovahkot juuret ovat usein pinnassa, eikä kosteutta saa kokeiltua tarpeeksi syvältä. Lannoitteita hoyat eivät tarvitse kovinkaan runsaasti. Muutama kerta kesässä riittää mainiosti.

Hoyan pistokaslisäys onnistuu vesilasissa tai suoraan multaan istuttamalla. Pistokkaaksi soveltuu parhaiten lehdellinen varrenpala, joka ei ole ihan tuoreinta eikä toisaalta vanhintakaan kasvua. Vedessä juuret tulevat helpoimmin niihin hoya-pistokkaisiin, joissa on ilmajuuren alkuja pitkin vartta. Sileävartiset kannattaa istuttaa suoraan multaan. Vesijuurrutus ei ole välttämätöntä, eikä vesijuuria kannata kasvattaa turhan pitkiksi. Oma kokemukseni kuitenkin on, että vedessä juurrutetut pistokkaat lähtevät nopeammin kasvuun kuin suoraan multaan laitetut. 

Hoyan pistokaslisäys onnistuu vesilasissa.

Olen saanut hyviä hoitovinkkejä ja pistokkaita Facebookin Suomen Hoya-harrastajat -ryhmästä. Maailman jäsenmäärältään suurin posliinikukkaharrastajien seura Svenska Hoyasällskapet toimii Ruotsissa, mutta Suomessakin harrastajia riittää.

Toivottavasti sain sinutkin innostumaan!

Kirjoittaja: Ilona Taatila

Instagram: @ilonas_hoyas

 

Lue seuraavaksi nämä

Flör Facebookissa

Flör Instagramissa

Seuraa: @florkukkajapuutarha

Sivukartta