Flör Kaurakatu avoinna tänään 10-19 Soita 044 767 0922

Flör Skanssi avoinna tänään 10-20 Soita 044 767 0918

Flör Mylly avoinna tänään 10-20 Soita 044 767 0946

Ajankohtaista

Maustekasveilla tuoreita makuja keittiöön

14.05.2022 - 11:29

Aromikkaat yrtit – iloksi ja hyödyksi patiolle ja puutarhaan

Yrttitarhasi parhaaksi - nouda hyvät taimet FLÖR Peltolasta

  1. Jatka mausteiden kasvatusta mahdollisimman valoisalla ikkunalaudalla. Aurinkoisella paikalla taimet pysyvät napakoina ja elinvoimaisina.
  2. Siirrä taimet nykyistä muutama sentti halkaisijaltaan isompiin ruukkuihin. Vältä kasvatuksen alkuvaiheessa liian isoja ruukkuja, sillä taimet viihtyvät verrattain ahtaassa multatilassa.
  3. Valitse ruukkuja, joiden pohjassa on reikä, jotta ylimääräinen vesi valuu pois.
  4. Käytä peruslannoitettua ja -kalkittua kukkamultaa, johon on sekoitettu 1/3 karkeaa hiekkaa tai turvetta. Kukkamultaa voi keventää myös kaktusmullalla. 
  5. Kastele aluksi niukasti. Anna vettä vasta, kun pintamulta on hieman kuivahtanut. Huomioi kasvien erilainen veden tarve savi- tai muoviruukussa. Saviruukku kuivahtaa nopeammin.
  6. Taimien lisälannoitus aloitetaan kahden kolmen viikon kuluttua istutuksesta, kun taimet ovat juurtuneet uuteen kasvualustaan. Viikon tai kahden välein annettu mieto lannoitus kastelun ohella on riittävä.
  7. Mikäli aiot siirtää yrtit kesäksi ulos, totuta taimet ulkoilmaan vähitellen. Siirrä ruukut aluksi puolivarjoisalle paikalle, päiväksi ulos ja yöksi sisään. Keväisten yöpakkasten uhatessa nosta taimet sisälle tai suojaa ne hallaharsolla.
  8. Taimien vahvistuessa ja kesän lähestyessä voit siirtää yrtit miltei mihin tahansa astiaan, kunhan sen pohjassa on reikä veden poistumista varten. Isojen astioiden pohjalle kannattaa laittaa reilu kerros kevytsoraa.

Kasvata monin tavoin

 

Maustekasveista voit koota aromikkaan yrttikokoelman ikkunalaudalle, patiolle tai parvekkeelle. Yrttejä voit yhdistellä myös kesäkukkien kanssa kauniisiin ruukkuihin, pajukoreihin tai amppeleihin. Avomaan hyötytarhaan voit perustaa geometrisen muotopuutarhan tai rennon värikkään ryytimaa muiden hyötykasvien ja kesäkukkien kanssa.

Vinkkejä 

- Mausteyrtit ovat herkullisimmillaan tuoreena. Käytä ja latvo yrttejä, poimi silloin tällöin lehtiä ja versonlatvoja. Näin ne pysyvät elinvoimaisina ja tuuheina. Vain koristeeksikin istutettuja yrttejä kannattaa latvoa, jotta ne pysyisivät tuuheina.

- Mikäli haluat kuivata yrttejä, kerää sato ennen kukintaa, jolloin aromit ovat parhaimmillaan.

- Monen yrttikasvin kukinta on kaunis. Anna osan taimista kukkiakin, ne houkuttelevat paikalle runsaasti perhosia.

- Mikäli taimien nivelvälit alkavat venyä, siirrä ne valoisampaan paikkaan ja typistä hieman versoja.

 

Nyt saatavilla paljon erilaisia yrtintaimia: oreganot, basilikat, timjamit, salviat, rakuunat, tillit, ruohosipulit,  persiljat, mintut ja monet monet muut.

Lue seuraavaksi nämä

Flör Facebookissa

Flör Instagramissa

Seuraa: @florkukkajapuutarha

Sivukartta