Flör Kaurakatu avoinna tänään 10-19 Soita 044 767 0922

Flör Skanssi avoinna tänään 10-20 Soita 044 767 0918

Flör Portti avoinna tänään 10-20 Soita 044 767 0919

Ajankohtaista

KUKKASIPULIEN ISTUTUS

15.08.2023 - 10:39

Kukkasipulien istutus – pienellä vaivalla suuri ilo

Kukkasipulit ovat nyt tilattavissa verkkokaupassamme.

Tilaa suosikkilajikkeesi - tästä pääset kukkasipulivalikoimaamme.

Valitsemalla eri aikaan kukkivia sipulilajeja saat kukkaloiston kestämään maaliskuusta aina kesäkuulle saakka. Pitkän kukinnan saat istuttamalla esim. lumikelloja, krookuksia, kasvitieteellisiä tulppaaneja, helmililjaa, narsissia, isokukkaisia tulppaaneja sekä laukkoja. Yhdistele myös eri värejä ja korkeuksia. Sipulikukat ovat parhaimmillaan monilajisena ryhmänä. Matalat lajit sopivat penkkien etureunaan ja korkeat taakse. 

Sipulikukat viihtyvät perennapenkeissä sekä puiden ja pensaiden alustoilla. Kukinnan jälkeen lehtien on saatava kuihtua rauhassa, jotta sipulit säilyvät maassa suurina ja elinvoimaisina. Istuta sipulit yhtenäisiksi ryhmiksi. Kun sama laji toistuu samalla piha-alueella useassa eri kohtaa, värien ja muotojen vaikutus voimistuu. Puutarhassasi voisi olla oma paikkansa myös leikkokukille. Tällöin voit poimia kukkia myös maljakkoon tai vaikka tuliaiskimpuksi ystävällesi.

 

Muista hankkia isoja sipuleita; mitä suurempi on sipulin koko, sitä näyttävämpi on myös kukinta!

 

Keväällä kukkivat sipulit istutetaan syys-marraskuussa

Istuta narsissit ensimmäisten joukossa, sillä ne vaativat pitkän juurtumisajan. Tulppaaneja ja monia pikkusipulikukkia voi istuttaa vielä melko myöhäänkin, sillä sipulit juurtuvat aina maan jäätymiseen saakka. Lumi antaa sipulikukille parhaimman talvisuojan. Sen puuttuessa suojaa istutuksia esim. kuivalla lehtikatteella tai havunoksilla.

Muokkaa istutusmaa lapiolla tai talikolla. Sipulit juurtuvat parhaiten kuohkeaan maahan, johon vesi ei jää seisomaan. Savimaata parannetaan karkealla hiekalla sekä kompostimullalla. Muista istutuksen yhteydessä myös lannoitus Kukkasipuliravinteella. Se varmistaa runsaan kukinnan vuodesta toiseen.

Istutussyvyys riippuu sipulin koosta. Nyrkkisääntönä on, että sipulin päälle tulee maata kaksi kertaa sipulin korkeuden verran. Lajikohtaiset istutusetäisyydet tarkistetaan sipulipakkauksesta. Isot sipulit istutetaan noin 12 cm etäisyydelle, pienet sipulit 8-10 cm etäisyydelle toisistaan. Tasoita multa, mutta älä tiivistä liian tiukkaan. Kastele reilusti, se nopeuttaa juurtumisen alkamista.

Muista keväällä lannoittaa myös vanhat sipulikasvustot. Hyvin kasvanut sipuli kerää lehtien kuihtuessa itseensä paljon ravintoa, minkä avulla se seuraavana keväänä taas kukkii.

 

Kauneutta, väriä ja iloa myös ruukkuihin

Sipulikukat viihtyvät erinomaisesti myös ruukuissa, astioissa ja laatikoissa. Näin voit nauttia kukkaloistosta myös parvekkeella, patiolla tai vaikkapa ikkunalaudalla.

Valitse ruukku, jonka pohjassa on reikä, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois. Umpinaisiin astioihin tehdään salaojituskerros kevytsorasta tai ruukunpalasista ja ole tarkkana kastelussa – mullan tulee olla kosteaa, mutta ei liian märkää. Kasvualustaksi sopii hiekkapitoinen kukkamulta. Sipulit istutetaan vieri viereen, kahteen tai kolmeen kerrokseen, suuret sipulit pohjalle ja pienet sipulit niiden päälle. Kukkavarret löytävät kyllä tiensä kohti valoa.

Yhdistele kauniita sävyjä, eri korkeuksia ja kukinta-aikoja keskenään. Kastele hyvin ja vie ruukku pimeään ja viileään varastoon (0...+5C). Muutama pakkasaste ei haittaa, huonompi vaihtoehto on liian lämmin varasto, sillä siellä sipulit alkavat kasvaa liian aikaisin. Huolehdi, että maa pysyy tasakosteana, muutama kastelukerta talven aikana riittää. Ruukut voidaan kaivaa syksyllä myös puutarhan maahan ja peittää havunoksilla tai kuivalla lehtikerroksella. Maalis-huhtikuussa ruukut nostetaan valoon ja kohta voit nauttia ihanista väreistä, kukista ja tuoksuista!

Lue seuraavaksi nämä

Flör Facebookissa

Flör Instagramissa

Seuraa: @florkukkajapuutarha

Sivukartta