Flör Kaurakatu avoinna tänään 10-19 Soita 044 767 0922

Flör Skanssi avoinna tänään 10-20 Soita 044 767 0918

Flör Portti avoinna tänään 10-20 Soita 044 767 0919

Ajankohtaista

Kasvata mehevät tomaatit

17.04.2020 - 17:16

Tomaatin kasvatus

Tomaatti on aikoinaan saapunut Etelä-Amerikasta Eurooppaan Kolumbuksen mukana. Se on sukua mm. perunalle ja munakoisolle ja ehkäpä maailman eniten viljelty vihannes. Kasvatus onnistuu mainiosti muovihuoneissa, lämpimillä talon eteläseinustoilla sekä isoissa ruukuissa parvekkeilla ja terasseilla.

Taimikasvatus

Istuta taimet ruukkuihin, peruslannoitettuun, turvepitoiseen multaan hieman entistä syvempään. Tomaatilla on ominaisuus, että se pystyy kehittämään mullan alle jääneeseen varteen uusia juuria. Tämän ansiosta esim. venyneet taimet voidaan istuttaa vinoon, jolloin taimista tulee taas tanakoita ja vankkoja. Poista mullan alle jääneet lehdet. Tomaatti on melko kylmänarka, kasvu kärsii jo alle 10 ºC lämpötiloissa ja taimet voivat paleltua jo alle 5 ºC asteen lämpötilassa. Taimet siirretään ulos vasta kun yölämpötilatkin ovat yli 10 astetta. Lämmittämättömiin muovihuoneisiin tai lasitetuille parvekkeille taimet voidaan siirtää touko-kesäkuun vaihteessa ja avomaalle vasta kesäkuussa, kun yöhallat ovat ohitse. Suojaa taimet tarvittaessa kylmältä hallaharsolla tai nosta sisätiloihin yöksi.

 

 Kastelu ja lannoitus

Kastele taimia säännöllisesti, sääolojen ja kulutuksen mukaan. Kylmä vesi on tomaatin juuristolle kauhistus, käytä aina huoneenlämpöistä tai tynnyrissä seissyttä vettä. Jos tomaatti satokaudella kärsii välillä kuivuudesta, hedelmät halkeavat helposti. Tomaatti vaatii myös kohtalaisen runsaasti ravinteita, joten taimien juurruttua ja kasvun edistyessä lisää veteen kastelulannosta. Muovihuoneissa paras aika kasteluun on aamu, jotta kasvusto ehtii kuivua yöksi. Etenkin syyskesällä se on eduksi, sillä kosteassa ilmassa kasvitaudit, mm. harmaahome, tarttuvat kasveihin helpommin.

Kasvun ohjaaminen

Runkoa kasvattavista tomaattilajikkeista (mm. kirsikkatomaatit) poistetaan varkaat, eli lehtihankoihin ilmestyvät pienet sivuversot. Amppeli- ja pensastomaateista varkaita ei poisteta, mutta liiallista versojen määrää on toki syytä rajoittaa. Taimivaiheessa taimet tuetaan tukikeppeihin, lopullisella kasvupaikallaan runkomaiset lajikkeet voidaan tukea myös naruilla. Heinäkuun puolivälistä lähtien uudet kukkatertut poistetaan, koska ne eivät ehdi kypsyä valmiiksi.

Varmista onnistunut pölytys

Tomaatti on tuuli/hyönteispölytteinen. Pölytyksen varmistamiseksi on kukkaterttuja tai tukinaruja silloin tällöin hyvä kevyesti täristää, jotta siitepöly varisee emin luotille.

Itse kasvatetut, auringossa kypsyneet tomaatit ovat kaikkein maukkaimmat!

Lämpöä rakastavan tomaatin ihanne olisi tasainen 20-25 ºC lämpötila. Yli 27 ºC lämpötilassa pölyttyminen vaikeutuu ja 32 ºC se saattaa estyä kokonaan, tuuletus lämpiminä kesäpäivinä muovihuoneissa onkin tarpeen. Lämpötila vaikuttaa myös hedelmien värittymiseen sekä laatuun. Lämmön lisäksi tomaatti vaatii myös runsaasti valoa, jotta kukkia muodostuisi runsaasti ja sato kypsyisi tasaisesti.

Lue seuraavaksi nämä

Flör Facebookissa

Flör Instagramissa

Seuraa: @florkukkajapuutarha

Sivukartta